Spinone Italiano

Grupp 7 Stående fågelhundar

Historik
Rasen har utvecklats i norra Italien, framför allt i Piemonte. Den finns beskriven på 1600-talet som en ”jaktgriffon” och på målningar i det furstliga palatset i Mantua daterat till slutet av 1400-talet.

Användningsområde
Spinonen används främst som stående fågelhund och arbetsproverna sker enligt reglerna för stående fågelhundar. Den kan också fungera som familjehund i en aktiv familj. Rasen är mycket lämplig för jakt i våtmarker och buskig terräng.

Hälsa
Det är allmänt en sunt byggd och stark hund. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. Vissa ögonproblem förekommer som t ex lösa och in- eller utrullade ögonkanter (entropion resp ectropion). Detta är för närvarande (2015) under observation under Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD).

Egenskaper / Mentalitet
Spinonen är en lugn, tålmodig, uthållig och lättlärd hund men det förutsätter att hunden aktiveras. Den är mycket tillgiven sin familj och arbetar nära sin förare. Den kan ibland vara något reserverad mot främlingar.

Storlek och utseende
Den är en stor hund, som ska ge ett kraftfullt intryck. Skäggig, med mild och blid blick. Nostryffeln är stor och framträdande. Mankhöjd för hanar är 60–70 cm och tikar 58–65 cm. Vikt för hanar ligger vanligen mellan 32–37 kg och tikar 28–30 kg. Färgen ska vara rent vit, vit med orange fläckar, vit och orangeprickig (melerad), vit med kastanjebruna fläckar samt skimmelteckning (roan).

Pälsvård
Rasen är strävhårig utan eller med sparsam underull. Den ska trimmas men inte friseras bl. a för att stå emot väta och smuts. Hunden ska ge ett raggigt men inte ovårdat intryck.

Övrigt
Spinonen är en mycket intelligent och trofast vän. Vanlig levnadsålder är 10-14 år.

Länkar

Dokument för nedladdning