Bracco Italiano

Grupp 7 Stående fågelhundar

Historik
Bracco italiano är en mycket gammal italiensk ras, vilken under hundratals år använts för fågeljakt. Den har under seklerna utvecklats i takt med jaktens olika behov. Den finns avbildad på fresker från 1300-talet vilket är bevis för att rasen med odiskutabel tidlöshet behållit både sin typ och sina anlag som stående fågelhund.

Användningsområde
Bracco italiano används främst som stående fågelhund och arbetsproverna sker enligt reglerna för stående fågelhundar. Används också för jakt på småvilt. Den kan också fungera som familjehund i en aktiv familj. Rasen är mycket lämplig för jakt i tät och svårframkomlig terräng.

Hälsa
Det är allmänt en sunt byggd och stark hund. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. Vissa ögonproblem förekommer som t ex lösa och in- eller utrullade ögonkanter (entropion resp ectropion). Detta är för närvarande (2015) under observation under Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD).

Egenskaper / Mentalitet
Bracco italiano är pålitlig och intelligent med hög dresserbarhet. Rasen är uthållig och lättlärd men envis. Den är mycket tillgiven sin familj.

Storlek och utseende
Rasen ska ge ett kraftfullt, men ändå senigt intryck. Kroppen ska vara samlad och kvadratisk, dess konturer ska vara tydliga, liksom den väl utvecklade muskulaturen. Mankhöjd för hanar är 58–67 cm och tikar 55–62 cm. Vikt är 25–40 kg beroende på mankhöjd. Pälsfärgen är vit med olika stora fläckar i orange, kastanjebrun eller mer eller mindre mörk bärnstensfärg.

Pälsvård
Den är en korthårig hund som inte kräver någon speciell pälsvård. Den bör badas vid behov. Genomgång av öron samt klor bör ske regelbundet. Kolla också gärna av eventuella hudveck, håll torrt och rent, så att det inte bildas svampinfektioner.

Övrigt
Detta är inte en förstagångshund. Vanlig levnadsålder är 10-14 år.

Länkar

Dokument för nedladdning