Viktig information från SKK-Okänd sjukdom drabbar hundar i Norge!

Norsk Kennel Klub har ställt in flera av helgens evenemang efter att hundar i Norge drabbats av en allvarlig sjukdom. Nu har SKK beslutat att tillfälligt inte tillåta hundar boende i Norge att delta på utställning, prov, tävling och beskrivning i Sverige.
De senaste dagarna har flera hundar i Oslotrakten fått uppsöka veterinär på grund av kraftig diarré och i några fall kräkningar. Hundarnas allmäntillstånd har försämrats snabbt och några har avlidit. Mattilsynet och Veterinærinstituttet i Norge misstänker att det rör sig om en allvarlig smittsam sjukdom, men orsaken är ännu okänd. Det finns rapporter om liknande fall i andra delar av Norge men om det rör sig om samma smitta är inte säkerställt.
Norsk Kennel Klub ställer in evenemang
Med anledning av sjukdomsutbrottet har Norsk Kennel Klub beslutat att ställa in flera utställningar, prov och tävlingar i helgen. Mattillsynet har även uppmanat hundägare i Oslotrakten att undvika närkontakt mellan hundar på promenaden.
Inga norska hundar på svenska evenemang
Idag beslutade Svenska Kennelklubben, SKK, att tillfälligt inte tillåta hundar boende i Norge att delta på utställning, prov, tävling och beskrivningar i Sverige. Förbudet gäller till och med nästa vecka då situationen ska utvärderas och nya beslut fattas. Information har gått ut till alla klubbar inom SKK-organisationen.
Ta inte med hunden till Norge
Fram till att vi fått mer information från svenska och norska myndigheter om sjukdomsutbrottet avråder Svenska Kennelklubben från att resa med hund till Norge.
Känner du dig orolig?
Om du känner dig orolig för din hund, studera hunden och kontakta din veterinär om den drabbas av diarré och snabbt försämrat allmäntillstånd. Svenska Kennelklubben känner ännu inte till något fall i Sverige. Texten är kopierad från SKK´s sida.
Mer information via nedanstående länk:
https://www.skk.se/sv/nyheter/2019/8/okand-sjukdom-drabbar-hundar-i-norge/